Te wild voor jou?

Nu te zien! ‘Te WILD voor jou?’

Na 150 jaar afwezigheid is de wolf weer terug in Nederland. Eeuwenlang hielden sprookjes en het geloof in weerwolven de angst voor de wolf in stand. Met geweren, klemmen en strikken werd dit roofdier verjaagd en gedood, tot er in Europa bijna geen wolven meer waren. Nu de wolf weer terug is laait de discussie tussen voor- en tegenstanders op. Willen we wel wilde wolven in Nederland? Hoe gevaarlijk is de wolf eigenlijk?

Met de tentoonstelling Wolf! Te wild voor jou? haakt Natura Docet niet alleen aan bij deze discussie, maar plaatst het museum de wolf als vertegenwoordiger van de wilde natuur in een bredere context. We hebben de natuur eeuwen voor eigen nut gebruikt, maar overstromingen en klimaatverandering wijzen ons er nu op dat we beter met de natuur moeten gaan samenwerken. Dit betekent ook dat de natuur meer ruimte moet krijgen. Hoe wild mag de natuur zijn? Hoort de wolf daar ook bij?

Natura Docet neemt geen standpunt in, maar geeft de bezoeker informatie om een eigen mening te vormen. Het museum laat ook diverse belangenbehartigers – voor- én tegenstanders van de wolf – aan het woord en heeft deze groeperingen ook betrokken bij het maken van de tentoonstelling.

Voor iedereen

De tentoonstelling is geschikt voor de hele familie. Op een speelse en interactieve manier word je meegenomen in het leven van de wolf. Zo kun je een zelftest doen om te zien welke rol jij aanneemt in een roedel, ontdekken wat wolven eten een eigen ‘Wolfie’ maken voor op Instagram of Facebook! Voor een kleine prijs kun je een met een binnen speurtocht in de huid kruipen van een detective. Kun jij de juiste dader aanwijzen?

In de grote parktuin van Museum Natura Docet kun je kruipen, sluipen en huilen als een wolf, terwijl je de superleuke buiten speurtocht doet bij de nieuwe tentoonstelling “Te WILD voor jou?”. Ben jij sneller dan een wolf? Ren dan 50 meter zo hard je kan om op tijd bij de ree te zijn. En ontdek intussen waar een wolf wel en niet van houdt. Ook kun je lekker schommelen, klimmen, zwieren en klauteren!

Werken van Martin Jarrie

Binnen de tentoonstelling worden ook de werken van de Franse kunstenaar en illustrator Martin Jarrie tentoongesteld. Deze gouaches vertellen het verhaal van ‘Peter en de Wolf’, een sprookje op muziek van de componist Sergej Prokofjev.
Jarrie tekent wonderbaarlijke werelden en illustreert voor tijdschriften en kranten, uitgeverijen en reclame-uitingen in Frankrijk en de Verenigde Staten (sinds 1996).

De gouaches vertellen het verhaal van ‘Peter en de Wolf’, een sprookje op muziek van de componist Sergej Prokofjev. In het verhaal loopt een eend weg uit de tuin van Peter, zo het park in. Helaas voor de eend is er ook een wolf in het park. Die heeft wel trek en schrokt in één hap de eend van Peter op. Gelukkig weet Peter met een lang touw de wolf te vangen! Op het moment dat de wolf aan de boom hangt, komen er net een paar jagers uit het bos. Zij willen de wolf wel doodschieten! Peter springt er op tijd voor en stelt voor dat de wolf blijft leven maar naar een dierentuin wordt gebracht.