Parktuin

Een kennismaking met de parktuin van Natura Docet Wonderryck Twente

De tuin rondom het monumentale gebouw heeft heel wat verrassingen in petto.

Bij de vennen is een bijzondere biotoop ontstaan waar ook de Pilvaren zijn weg weer vindt. Nog beter te zien dankzij het bijzondere kijkkunstwerk, bedacht door Bruno Vermeersch, ontwerper bij Studio Makkink en Bey. Over de brug bij de vennen staat een houten ‘kijkdoos’ die begroeid is met inheemse klimmers zoals hop en wilde clematis. Door kijkgaten in de kop sta je in het waterbroekbos van de buren. De buik van het kijkdier focust de blik op de waterplanten. Tussen de ribben door komt de water lobelia in de vennen in zicht.

kinderfeest 3

Wandelend door de parktuin (een ontwerp van Cees van der Veeke voor Lola Landscape Architects) kom je, door het broek bos met de omgevallen nog levende eik, via de es waar de rogge groeit, bij het bijenhotel terecht. Er zitten veel verhalen in de houten toren die bij de es staat. Het lijkt een zouttoren, zoals die vroeger rondom Boekelo te zien waren. Er staan bijenkasten in de toren. Wil natuur meedoen aan een mensenidee? Hebben de bijen geboekt voor een paar nachten of wonen ze er permanent?

Het bijenhotel is een folly: een moderne variant op een vermaarde architectuurvorm die in 18e eeuwse tuinen veel gebruikt werd. Zie je wel wat je ziet? Is het echt oud of is het decor? Het is aan de bezoeker om het te ontdekken. De parktuin van Natura Docet Wonderryck Twente is een wonderrijke belevenis geworden waar natuur en cultuur hun weg vinden en een verhaal vertellen.