De Ichthyosaurus

Het fossiel van dit reptiel (dat veel op een dolfijn lijkt) is gevonden in de groeve van Holzmaden en daar aangekocht door Meester Bernink. Hij was zeer geïnteresseerd in stenen, mineralen en fossielen. Deze Ichthyosaurus, een vishagedis, is heel mooi bewaard gebleven. Tot in de onderste staartvin zijn alle botjes van de wervelkolom te zien. Ichthyosauriërs zwommen als tonijnen in scholen bij elkaar. Ze hadden de grootste ogen van alle sauriërs die bekend zijn. En nee, het oog is niet dat zwarte stipje maar het hele ronde vlak met vakjes dat je ziet.

De Ichthyosaurus

De eieren van de Ichthyosaurus kwamen uit in het lichaam, net zoals bij de python. De jongen werden levend geboren. Dit weten we omdat er fossielen zijn gevonden van vrouwtjes die gestorven zijn tijdens de bevalling.

Bij de bevalling kwam, in tegenstelling tot mensen, eerst de staart en vervolgens de kop. Dit zorgde ervoor dat de jongen niet verdronken tijdens de bevalling. Ichtyosaursussen hadden namelijk geen kieuwen en moesten boven water komen om te ademen.