Expositie Naar de natuur

NAAR DE NATUUR

Het Antropoceen; fantastisch fabelachtig fameus

Wij mensen beschouwen, bewonderen en bewerken de natuur. Een natuur waar wij deel van uitmaken en die ons beïnvloedt. Ooit maakte de natuur de mens, nu zijn de rollen omgedraaid. We hebben een perspectief gecreëerd waarmee we ons los zongen van de natuur. We werden landbouwer, veeteler, kweker en veredelaar, huisdier liefhebber, vogelaar en natuurvorser, of kunstenaar… Tegenwoordig wordt de natuur door bio-techneuten geïmiteerd en zelfs getransformeerd. Steeds meer mensen lijken steeds verder van de natuur verwijderd te leven. Natura Docet Wonderryck Twente wil deze afstand overbruggen.

Twee kunstenaars, Michael Stockfish en Hans Nijmeijer reflecteren op de natuur en op de collectie van Natura Docet en wijzigen soms dit perspectief. Dan kijkt de collectie naar de werken van de kunstenaars. De tekeningen van Stockfish zijn zeer gedetailleerd en combineren soms op vervreemdende wijze dier en mens. De noeste sculpturen van Nijmeijer bevatten en verbeelden de natuur op oorspronkelijke en expressieve wijze. In de expositie geven zij uiting aan hun eigen fascinatie voor de natuur, maar ook uiting aan het tijdperk waarin de mens de natuur vormt: het Antropoceen. Dat roept verwondering op, maar ook vragen.

De tentoonstelling NAAR DE NATUUR  is tot en met 7 juni te zien in Natura Docet Wonderryck Twente.  Gedurende die tijd worden workshops en lezingen naar de natuur gehouden.

Opening zondag 8 maart om 15.30 uur

15.30 uur     Welkom en korte lezing door Theo Meereboer directeur Natura Docet Wonderryck Twente.

15.40 uur     Conservator Eric Mulder interviewt de kunstenaars.

16.00 uur     Spectaculaire opening met aansluitend tour naar de natuur met de kunstenaars Michael Stokvis en Hans Nijmeijer.