Boek 100 Jaar Natura Docet

Meester Bernink en zijn natuurhistorisch museum

In 2011, het jaar van het 100-jarig jubileum van de stichting van Natura Docet, werd door de Vereniging van Vrienden van Natura Docet, een prachtige uitgave geschonken aan het museum over de historie van Natura Docet. De inbreng van de familie Bernink hierbij, en vooral natuurlijk de bijzondere rol die Meester J.B. Bernink speelde, wordt hierin uitvoerig belicht .

Dit rijkgeïllustreerde en prettig leesbare boek is geschreven door Willem Groothuis, woonachtig in Denekamp. Hij bestudeerde verschillende archieven, waaronder het huisarchief van Natura Docet en de bestanden van Heemkunde Denekamp, en deed onderzoek naar historisch materiaal in stad en land in Nederland.

Samenvatting

In 1911 werd in Denekamp Nederlands eerste regionale natuurhistorische museum Natura Docet opgericht door onderwijzer J.B. Bernink (1878-1954). Ter gelegenheid van dit 100-jarige jubileum verschijnt deze rijk geïllustreerde uitgave, met vele tot nog toe onbekende wetenswaardigheden over het tijdperk van vader Bernink en zijn dochter Heleen, die hem als museumdirecteur opvolgde.
Al vanaf het prille begin van Natura Docet kwamen bezoekers vanuit het hele land naar Twente, waar meester Bernink hen persoonlijk rondleidde in zijn museum of mee op excursie nam. Graag geziene gasten waren de beroemde natuurbeschermers en veldbiologen Jac. P. Thijsse en E. Heimans, die de natuurstudie in Nederland populair maakten. Zij bezorgden het nog jonge museum veel landelijke publiciteit.
Het museum was gesitueerd in de toen nog bijna ongerepte natuur van Twente, waardoor het voor bezoekers een geliefd uitgangspunt vormde voor excursies en vakanties. Daarnaast diende het museum als uitvalsbasis voor onderzoek en onderwijs door wetenschappers als prof. dr. Hugo de Vries en prof. dr. Tom van der Hammen. Vele wetenschappelijke publicaties zijn dan ook op Natura Docet ontstaan. In de uitgave komt ook de tot nog toe onderbelichte rol van veelzijdig talent Willem Dingeldein aan bod, alsmede de financiële en bestuurlijke steun die Bernink van bekende Twentse fabrikantenfamilies ontving om zijn ideaal te verwezenlijken. Een boeiend historisch portret van een bijzonder instituut.
Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel van Natura Docet Wonderryck Twente.