De Oertijdzaal

Een reis van miljoenen jaren in de Oertijdzaal

In de Oertijdzaal nemen bijzondere fossielen en mineralen uit Twentse bodem je mee op hun reis vanaf het Zuidelijk halfrond, via tropisch gebied tot aan de Noordzee. Een reis die miljoenen jaren duurt en waarin Twente ontstaat. Dankzij geofysisch onderzoek weten we dat aardplaten bewegen en dat een groot deel van Europa honderden miljoenen jaren geleden ver onder de evenaar lag.

De Oertijdzaal

Door deze kennis begrijpen we nu hoe bepaalde fossielen in Twentse bodem terechtkwamen. De fossielen zijn ‘meegelift’ op schuivende continenten en via rivieren. De Oertijdzaal laat bovendien zien hoe (skeletten van) dieren in de IJstijd eruit zagen en hoe een (fossiele) zeeschildpad zich verplaatst vanuit de tropen naar Twente. Zo krijgt de bezoeker een spannend beeld van het ontstaan van Twente, vanaf de IJstijd tot en met nu.

Schildpad van Losser

Schildpad van Losser: fragment van fossiele zeeschildpad met delen van rugschild, gevonden in voormalige groeve (steenfabriek) in Losser, circa 40 miljoen jaar oud, in 1961 verworven door Natura Docet