Vervolg- en Speciaal onderwijs

Lessenreeks Speciaal Voortgezet Onderwijs
De lessen zijn als serie maar ook los te boeken.

detailfoto's safarispeurtocht kleinKennismakingsbezoek
Een wandeling door de zalen met de leerlingen als ‘gids’. De museumbegeleider loopt rond en geeft uitleg over het museum maar springt vooral in op de reacties van de leerlingen. Bij deze kennismaking ligt de nadruk op de ontdekking van het museum en de dieren.
Daarnaast kan in groepjes een safari-speurtocht met detail-foto’s van dieren en objecten in het museum gedaan worden. De leerlingen leren hierbij goed te kijken naar de objecten in het museum.

 

Les 1 Prooi of Roofdier
Aangepaste les over prooi en roofdieren. In een korte uitleg worden de kenmerken van prooi en roofdieren uitgelegd. Daarna gaan de leerlingen onder begeleiding in kleine groepjes verschillende opdrachten doen in de zalen. De nadruk ligt op de onderwerpen schutkleur en ogen. Ter voorbereiding kunnen op school een aantal filmpjes bekeken worden om de kinderen kennis te laten maken met het onderwerp. Aan het eind worden de antwoorden nabesproken en kunnen de leerlingen in groepjes het museum verder bekijken. Dit kan eventueel aan de hand van een kleuren-speurtocht om meer structuur te geven aan het bekijken van de overige zalen.

Les 2 Weet wat ik eet
Dit braakballenpracticum sluit aan bij de les Prooi of Roofdier, maar kan ook los geboekt worden. Het practicum begint met uitleg over uilen en over het skelet, waarna de leerlingen zelf aan de slag gaan met de braakballen. Bij het bekijken van de braakballen ontdekken de leerlingen dat de uil twee soorten muizen eet. Een muis die vlees eet en een muis die zaden eet.

De les kan vooraf op school voorbereid worden met een aantal korte filmpjes.
(deze les kan eventueel op locatie gegeven worden)

Les 3 Tot op het bot

De les in het museum bestaat uit een korte inleiding over botten, gevolgd door een aantal opdrachtn in de zalen. De leerlingen vullen onder begeleiding een dossiermap in met opdrachten in het thema  dierenbotten. In overleg met de docent kan ook de nadruk op het menselijk skelet gelegd worden.  Aan het eind worden de antwoorden besproken en mogen de leerlingen een winegum (gemaakt van beendermeel) eten??
Bij deze les zitten een aantal filmpjes die ter voorbereiding in de klas bekeken kunnen worden.

 

 

Les 4Loepzoeker

Als afsluiting van de lessenreeks gaan de leerlingen tijdens deze laatste les echt de natuur in. De leerlingen doen onder begeleiding onderzoek in de vijver. Met schepnetjes en loeppotjes kunnen de leerlingen de waterdieren van dichtbij bekijken (eventueel ook natekenen).

Voor een bezoek op maat of op maat ontwikkelde lessen voor speciale projecten kunt u contact opnemen met afdeling educatie Anetta Dullaert. A.dullaert@wonderryck.nl of 0541 351325