MuseumJeugdUniversiteit

Dieren, Planeten en Muziek in Twente!

TWENTSE MUSEA: DENEKAMP – HENGELO – LATTROP 

Natura Docet Wonderryck Twente organiseert samen met Oyfo kunst en techniek in Hengelo en Cosmos Sterrenwacht in Lattrop, één collegereeks. Op drie zondagen van 11 tot 12 uur ontdek je drie verschillende musea met drie verschillende colleges. Je kunt je inschrijven voor de colleges (€ 15,00 voor 3 colleges inclusief entree 3 musea, college kaart en diploma)

De najaarsreeks 2018 wordt gehouden op 11, 18 en 25 november.
Inschrijven kan via de website van MUSEUMJEUGDUNIVERSITEIT

 

Colleges:

NDWT - slang Loes - FredErnst-30cm

Hadden slangen vroeger pootjes?

Een levende koningspython die iets kan ‘vertellen’ over wat ongeveer 65 miljoen jaar geleden heeft plaatsgevonden? Het bestaat! Tijdens dit college over evolutie staat de slang centraal, een gewerveld reptiel, vooral op het land levend, maar wel zonder poten. Dat is bijzonder.

Dr. Eric Mulder vertelt over deze vreemde evolutionaire ontwikkeling. Hoe ontstaan die langgerekte lijven eigenlijk? En kan een dier ooit zijn poten verliezen? Is dat wel handig voor zijn voortbestaan? Bekijk zelf of dat lange glibberige lijf wel zo handig is, want museumslang Loesje is bij dit bijzondere college ook aanwezig!

  • Expert: Eric Mulder

 

anne knappstein

Is een dirigent de baas van een orkest??

Hoeveel techniek moet je hebben om een instrument te spelen? Is dirigeren technisch moeilijk? Hoe ontstaat er geluid uit 4 snaren en een strijkstok? Kan muziek zonder de techniek? Waarom klinkt een contrabas lager dan een viool?

 

Celliste Anne Knappstein vertelt wat er allemaal bij komt kijken als je naar een orkest kijkt en luistert. Na 30 jaar ervaring  in het Orkest van het Oosten kan ze al jouw vragen beantwoorden over muziek, de instrumenten, de musici en de dirigent. Ze kan je ook een paar goede orkest-moppen vertellen. Met haar cello in de hand neemt ze je mee in de wereld van de klassieke muziek.

  • Expert: Anne Knappstein

 

komeet inslag aarde

Blijft de aarde altijd bestaan??

Aan alles komt een einde. Maar hoe zit het met de aarde? Komt de aarde ook aan haar einde of blijft zij bestaan? En hoe dan? Maken wij dat nog mee, of duurt dat nog heel erg lang? Vergaat de aarde als er een enorme komeet inslaat? Of als de zon ermee ophoudt? Of ontstaat er een nieuwe vorm? De dinosauriërs hebben het niet overleefd, wij misschien wel.

  • Expert: Arnold Tukkers

Je kunt je inschrijven voor de colleges (€ 15,00 voor 3 colleges inclusief entree 3 musea, college kaart en diploma) De najaarsreeks 2018 wordt gehouden op 11, 18 en 25 november.

Inschrijven