MuseumJeugdUniversiteit

Vreemde vogels en meer in Twente!

TWENTSE MUSEA: DENEKAMP – HENGELO – LATTROP 

Natura Docet Wonderryck Twente organiseert samen met Oyfo kunst en techniek in Hengelo en Cosmos Sterrenwacht in Lattrop, één collegereeks. Op drie zondagen van 11 tot 12 uur ontdek je drie verschillende musea met drie verschillende colleges. Je kunt je inschrijven voor de colleges (€ 22,50 voor 3 colleges inclusief entree 3 musea, college kaart en diploma) De voorjaarsreeks 2019 wordt gehouden op 10, 17 en 24 maart.

Inschrijven kan via de website van: MUSEUMJEUGDUNIVERSITEIT

Colleges:

MJU 2019 vogels

Hoe communiceren vogels?

Wat voor geluiden maken vogels en wat is de boodschap die daarin verpakt zit? Iedere vogeltje zingt zoals het gebekt is. De grote vogelkenner dr Rolf de By vertelt je van alles over verschillende vogels en hun specifieke geluiden. In dit interactieve college luister je naar verschillende vinken, verschillende geelgorzen en zwartkoppen, en hun dialectengezang en gefluit en zelfs naar mierklauwieren en hoe door verschillen in hun zang verschillende soorten zijn ontstaan. Rolf heeft een geweldig stel spannende en grappige anekdotes zodat je weet waarom een bepaald vogeltje een bepaald geluid maakt en dit ook nooit meer vergeet. Rolf de By is sinds zijn 14e vogelaar en sinds zijn 16e reist hij de hele wereld over om vogels af te luisteren en hun geluiden op te nemen.

  • Expert: Rolf de By

Gregor Luthe

Redden we de aarde?

We kopen en kopen maar en gooien heel veel weer weg. Voor onze aarde, maar daardoor ook voor ons, is dat dikke pech. Dat kan natuurlijk niet doorgaan. Dr. ir. Gregor Luthe, chemicus, toxicoloog, onderzoeker, topdocent en eigenaar van het bedrijf Nanobay in Gronau (Duitsland) doet werk op het gebied dat we aanduiden met duurzaamheid en milieu. Hij heeft naar eigen zeggen de leukste baan ter wereld. Hij gaat in zijn presentatie vertellen over diverse onderzoeksresultaten bij voorbeeld over wat je met de overgebleven troep van een 3D-printer kunt doen en hoe materialen voor ons ongezonde gassen/verbindingen kunnen opnemen.

  • Expert: Gregor Luthe
komeet inslag aarde

Botsingen op de Melkweg?

Waar komen ze eigenlijk vandaan die kraters op de maan, op Mars of op de aarde? Lange tijd wist niemand er ook maar een zinnig woord over de te zeggen. Er werd vaak maar wat naar geraden. Tijdens dit college hoor jij er het fijne van. Zijn Asteroïden en Meteorieten gevaarlijk? Of juist niet?In dit werkcollege proberen we met enkele proeven antwoord te vinden op deze vraag. Zorg dat je een telefoontje bij je hebt. Die heb je echt nodig!

  • Expert: Grietinus Snaak

Inschrijven