MuseumJeugdUniversiteit

3 colleges in 3 verschillende musea

Natura Docet Wonderryck Twente in Denekamp organiseert samen met Oyfo kunst en techniek in Hengelo en Cosmos Sterrenwacht in Lattrop, één collegereeks voor de MuseumJeugdUniversiteit.

Op drie zondagen ontdek je tijdens drie verschillende colleges, drie verschillende musea.

De najaarsreeks 2019 wordt gehouden op 10, 17 en 24 november.  De prijs: € 22,50 voor 3 colleges, inclusief 3 x entree, een college- kaart en een diploma.

Inschrijven kan via www.museumjeugduniversiteit.nl

Colleges:

10 november 2019:
Hoe onderzoek je een planeet?

In alle uithoeken van het zonnestelsel bestuderen wetenschappers manen en planeten om te leren hoe ze zijn ontstaan. Hoe onderzoek je eigenlijk een planeet? Tuur door een telescoop, leer waarom satellieten baantjes vliegen om een planeet en speur mee met de robotkarretjes op Mars. In dit college ontdek je het verhaal achter de waanzinnige landschappen van enkele prachtige planeten in ons zonnestelsel.

Planeetonderzoeker dr. Sebastiaan de Vet van natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden neemt je namelijk mee op ontdekkingsreis door het zonnestelsel en wisselt zijn college af met een aantal leuke proefjes en experimenten.

locatie: Cosmos Sterrenwacht Lattrop

17 november 2019:
Is de bas de basis van alle muziek?

In dit werkcollege onderzoeken we of de bas, en dan met name de Contrabas, het belangrijkste instrument is in de Pop-, Rock- en klassieke muziek. Waarom zijn die lage trillingen lekker en krijg je daar een fijn gevoel van? En hoe klinkt muziek zonder de bas. Je gaat ook zelf aan de slag om lage tonen te laten klinken.

Michel Kroese is een klassiek geschoolde contrabassist die speelt in het Orkest van het Oosten- Het symfonieorkest van Overijssel.

locatie: Oyfo kunst en techniek Hengelo.

24 november 2019:
Hoe klinken dieren in de muziek?

Van de middeleeuwen tot nu spelen dieren een belangrijke rol in de muziek. Luister en kijk samen met Ben Coelman hoe je de dieren ontdekt in de verschillende muziekstukken. Alles komt voorbij: van miauwende katten tot brullende leeuwen, van tjilpende vogeltjes tot galopperende paarden. Welke dieren hoor jij in de muziek?

Ben Coelman is hoofd dramaturgie en educatie bij de Nederlandse Reisopera.

locatie: Natura Docet Wonderryck Twente