Weekend van de Wetenschap

Tijdens het Weekend van de Wetenschap kun je op zondag 7 oktober in museum Natura Docet Wonderryck Twente deelnemen aan allerlei experimenten, practica , lezingen en workshops.

 

  • Dit jaar hebben wij als POP-UP WETENSCHAPPER vleermuisman Rolf de By kunnen strikken voor een geweldige interactieve lezing over vleermuizen. (om 14 uur).
  • Met de museumconservator ga je TOT OP HET BOT (om 13 uur en 15 uur)
    Na een korte inleiding, en nadat je je favoriete schelp, dino of fossiel hebt uitgezocht, ga je aan de slag met gips. In het museum bekijk je vervolgens verschillende dieren en skeletten en onderzoekt ze ‘tot op het bot’. Wat is op een röntgenfoto allemaal te zien? Wat voor botten zijn er allemaal?  Ondertussen kan je GIPS  drogen en neem je na afloop een mooi fossiel mee naar huis.
  • In iedere zaal VERWONDER vragen

 

 

Pop up Wetenschapper Rolf de By

Onze pop up wetenschapper Rolf de By is hoofddocent bij de Universiteit Twente, op het terrein van computersystemen voor ruimtelijke informatie.  Hij heeft een speciale interesse voor toepassingen in de tropische landbouw, in kadastersystemen, in biodiversiteit en in “Citizen Science.”

In zijn vrije tijd houdt hij zich, als amateur, bezig met projecten rondom vogels, zoogdieren (marters, dassen, vleermuizen) en dag- en nachtvlinders.  Er valt, ook in onze regio, nog zoveel te leren en te ontdekken.  Rolf’s speciale interesse ligt in de verspreiding van soorten, in de evolutie van soorten, en ook in hoe lichaamsvorm in dieren samenhangt met hun gedrag.  Er zijn soms prachtige verklaringen te vinden in die vorm en de leefwijze, voortplanting of voedselgewoonten.

Rolf’s oorspronkelijk interesse werd gewekt door een jeugd in de natuur van de Noord Hollandse kuststreek, lange fietstochten en een stevige afstand tussen huis en school.  Maar inmiddels woont hij al veel langer in Twente dan dat hij ooit elders heeft gewoond.