Kerstvakantie

OVERWINTEREN

Bibberen en Sidderen in Natura Docet Wonderryck Twente

Van 22 december t/m 6 januari is het kerstvakantie en kun je in het museum weer van alles doen en beleven.

Zo is er een spectaculair experiment met een sidderaal en onze conservator (kan Aal de kerstboomlampjes doen branden?). Er is een open podium, een spelletjesmiddag en op 2e kerstdag kun je meedoen aan de inmiddels befaamde kerstquiz met showmaster Eric Mulder en zijn charmante assistente slang Loesje. Een echte trekker deze vakantie is de bekende vogelonderzoeker Henk van der Jeugd. In vliegende vaart neemt hij je mee met onze gevleugelde vrienden die soms wel 20.000 kilometer vliegen om te overwinteren. Ook kun je die dag de vogels de winter door helpen door lekkere vogelhapjes te maken.

Verder staat visual artist Fiona Weide weer garant voor super creatieve workshops, kun je bibberen en sidderen met het levensgrote Dr Bibber spel en is de museumtuin in winterse sferen en wandel je langs winterse weetjes. Even uitrusten?  In de sfeervolle huiskamer van het museum vertelt Claudia de Clercq een mooi winters verhaal.

Zelf trek gekregen? In ons Tuincafé kun je je eigen heerlijke Knieperke bakken. Deze nieuwjaarkoekjes bak je in een speciaal wafelijzer. Bij bestelling van een warme chocolademelk mag je je eigen Knieperke maken en uiteraard opeten. Naast al deze activiteiten kun je natuurlijk ook genieten van de Wonderkamers met verwondervragen, het Funky Forest en de expositie Dierbaar.

Kerstvakantie Programma:

open podium 22 december

OPEN PODIUM in het TUINCAFÉ:

Neem je eigen muziekinstrument mee en kom samen met ons muziek maken! Pop-Rock-Smartlap-Klassiek-Kerst? Iedereen is van harte welkom! Vind je het spannend? Dan helpen Noor en Sanne je wel! (gitaar en zang)

Muziek maken – Zingen – Gezelligheid
Wanneer? Zaterdag 22 december van 14.00 tot 17.00 uur

spelletjes middag 23 december

SPELLETJES MIDDAG in het TUINCAFÉ:

Kom spelletjes spelen in het gezellige Wonderryck Tuincafé! Een kast vol spellen staat voor je klaar. Alleen of met je vrienden / familie; er is voor iedereen wel een geschikt spel te vinden.

Wanneer? Zondag 23 december van 12.00 tot 17.00 uur

 

slang eric kerstvakantie (10)

KERST IN HET MUSEUM

Op 2e Kerstdag is het museum van 11 tot 17 uur geopend en is conservator dr. Eric Mulder uw gastheer met zijn charmante assistente, koningspython Loesje. Durf jij de slang te aaien/vast te houden? (vergeet je fototoestel niet voor een stoere selfie met de slang)
Wanneer? Woensdag 26 december om 12.30 uur en 15.30 uur

Kerstquiz dr Mulder is uw showmaster tijdens de warme wanten Kerstquiz in de filmzaal. Dit jaar met verrassende nieuwe vragen.
Wanneer? Woensdag 26 december om 13.30 uur en 14.30 uur

overwinteren

HOE KOMEN VOGELS DE WINTER DOOR?

Sommige vogels trekken jaarlijks wel zeventienduizend kilometer ver om de koude winter te ontsnappen en trotseren daarbij soms bergen die zo hoog zijn dat wij mensen er zuurstofmaskers moeten dragen om ze te beklimmen. Hoe doen die vogels dat toch? En wat doen onze eigen roodborstjes en huismussen eigenlijk? Enthousiaste vogelonderzoeker en hoofd van het vogeltrekstation Henk van der Jeugd komt je alles vertellen over hoe vogels overwinteren,

Wanneer? Vrijdag 28 december om 14.00

honger

HELP ZELF

Voor en na het leuke college van Henk kun je zelf aan de slag en maak je een heerlijk maaltje voor onze gevleugelde vrienden.

Wanneer? Vrijdag 28 december om 13.00 uur en om 15.00 uur.

 

 

poolvos fiona weideMAAK JE EIGEN POOLDIER

Op de Noord en Zuidpool wonen dieren die heel goed tegen kou kunnen en die je daarom ook alleen daar kunt zien. In deze winterworkshop begeven we ons in koude sferen en maak je een pooldier zoals een ijsbeer,pinguin,poolvos of sneeuwhaas. Met glimmende glanzende ijsachtige materialen tover je in deze workshop, samen met kunstenares Fiona Weide, je eigen pooldier tevoorschijn. Meld je aan via info@wonderryck.nl of aan de museumbalie. Er kunnen maximaal 20 kinderen per keer meedoen aan de workshop.

Wanneer? Donderdag 27 december en donderdag 3 januari om 14.00 uur en 14.45 uur

winter cosyWINTERVERHAAL

In de sfeervolle huiskamer van het museum vertelt de bekende sopraan Claudia de Clercq een mooi winters verhaal. Claudia is, vanwege haar prachtige stem, een veelgevraagde luisterboek-inspreekster. Wij zijn blij dat ze bij Wonderryck een mooi winterverhaal komt vertellen.

Wanneer? Zaterdag 29 december en Zondag 30 december om 14 uur.

 

Sidderaal.-Van-der-Wel

EEN STERK STAALTJE MET EEN SIDDERAALTJE

De sidderaal (Electrophorus electricus) is een zoetwatervis en is eigenlijk net een levende batterij. Hij gebruikt stroomstoten wanneer hij zich beweegt, om zijn weg te vinden in het donkere water en om zijn vijanden af te schrikken. Dr Eric Mulder experimenteert er op los en jij kan daarbij zijn: Met een levende AAL en een kleine kerstboom test onze conservator of Aaltje de lampjes in de boom kan doen branden.

Wanneer? Woensdag 2 t/m zondag 6 januari om 14.00 uur

dokter-bibberBIBBEREN en TRILLEN

Thrillseekers opgelet: in onze WONDERRYCK GAME room kun je met een levensgrote dr BIBBER en een enorm spiraalspel je vaste hand testen.
Wanneer? Dagelijks.

 

 

knijpwafel1

KNIEPERKES BAKKEN

Trek gekregen? In ons Tuincafé smul je van allerlei lekkere broodjes, taartjes, tosti’s en poffertjes en kun je je eigen heerlijk Knieperke bakken. Deze nieuwjaar koekjes bak je in een speciaal wafelijzer. Bij bestelling van een warme chocolademelk mag je je eigen Knieperke maken en uiteraard opeten.
Wanneer? Dagelijks

 

161217-FE0855-FredErnst-30cm

OP SAFARI:

Ga op safari door het museum met deze safari speurtocht.
Met behulp van foto-aanwijzingen kun je 13 bijzondere dieren vinden en de puzzel oplossen.

Wanneer? Dagelijks. De safarispeurtocht kost € 1,00 en is te koop bij de museumbalie.

 

 

161217-FE0719-FredErnst-30cm

VERWONDERVRAGEN:

In de verschillende museumzalen vind je VERWONDERVRAGEN. Met deze prikkelende en verrassende vragen bekijk je de dieren, stenen en skeletten in de museumzalen net even anders.

Wanneer? Dagelijks.

 

schaap en meerTENTOONSTELLING DIERBAAR:

In de tentoonstelling Dierbaar vind je kunst van allerlei natuurlijke materialen; kunstenaars Rebecca Geskus en Erna van Sambeek hebben van vegetarische vachten harige kunstwerken gemaakt. Je kun op bezoek bij de Nomaden in een grote wollen tent, een lammetje aaien en allerlei leuke opdrachten doen met de Dierbaar doekaart.

Wanneer? Dagelijks.

 

Alle activiteiten zijn gratis op vertoon van je entreekaart/museumkaart, tenzij anders vermeld.