Familietentoonstelling

APENSTREKEN IN DE OERTIJD
een tentoonstelling over bijzondere fossielen

 

ida in de jungle


Europa, 47 miljoen jaar geleden:

op de plek, waar nu het dorp Messel bij Darmstadt ligt, bevindt zich een 1,5 km breed kratermeer omgeven door een subtropisch woud.
Dit “gat in de jungle” is aantrekkelijk voor de bosbewoners. Het meer is dieper dan 20 meter. De onderste waterlagen bevatten rottende algen, die alle zuurstof wegnemen. De klei die wordt afgezet en de zuurstofarme bodem van het meer zorgen voor bijzondere conservering van het  leven uit die tijd: vissen, planten, insecten, amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren. Deze Groeve Messel is toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst als ‘s werelds beste en rijkste fossielenvindplaats met overblijfselen uit het Eoceen.Bijzonder is dat bij de fossielen weke delen zijn behouden, bijvoorbeeld haren en veren. Zo zijn er compleet geconserveerde oerpaardjes, krokodillen en prachtige vissen gevonden.

In museum Natura Docet Wonderryck Twente zijn al deze bijzondere fossielen te bewonderen. Te zien zijn objecten uit de eigen collectie alsmede mooie bruiklenen van het Hessisches Landesmuseum Darmstadt.


Ida, stokoud maar springlevend

In de tentoonstelling is speciaal aandacht voor aapje Ida. Ida werd in 1983 gevonden in de Groeve Messel in Duitsland en is het meest complete fossiel van een primaat dat ooit gevonden is. Het Natuurmuseum in Oslo kocht Ida voor een recordbedrag van ruim een miljoen euro, daarmee is het één van de kostbaarste fossielen ter wereld. Het verhaal van Ida wordt in één van de tentoonstellingszalen verteld en is mede gebaseerd op het boek ‘Ida’ met illustraties van Esther van Hulsen. Ida is 47 miljoen jaar oud maar in de expositie lijkt zij springlevend.

Kinderen krijgen een gratis onderzoekskaart waarmee zij de jungle kunnen onderzoeken.