Expositie Zijde: Dotten van Motten

met Purity of Silk van kunstenares Iris Seuren

Iris Seuren (25) is in 2018 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg in Art Communication & Design. Iris is gespecialiseerd in Bio Design. Thema’s in haar werk zijn levende organismen en milieu. Haar afstudeerproject is Purity of Silk.

In dit levende kunstwerk zullen zijderupsen op een geraamte van een kledingstuk langzamerhand een blouse weven. Het ontwerp wordt steeds zichtbaarder naarmate de rupsen het zijde weven. De lege vakken tussen de lijnen vullen ze zelf op. Klaar terwijl u wacht.

De ingreep van de mens in de natuur wordt steeds groter en zichtbaarder. Dit is terug te zien bij de zijderups, een organisme waarvan de leefomgeving is afgenomen door de mens. De zijderups komt al meer dan 5000 jaar niet meer voor in het wild en is volledig afhankelijk van de mens. Zo ontstaat er een symbiose tussen mens en natuur, de mens is net zo verantwoordelijk voor het ontwikkelen van het natuurproduct zijde als het beestje zelf. De wederzijdse afhankelijkheid wordt zichtbaar in het kunstwerk.