Weekend van de Wetenschap

Geplaatst op 3 oktober 2021
 • Datum:
  03/10/2021
 • Tijd:
  10:00 - 17:00
 • Locatie:
  Museum Natura Docet
  Oldenzaalsestraat 39
  7591 GL Denekamp

EEN UNIEK KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN

Bezoekers krijgen tijdens Weekend van de Wetenschap een unieke blik achter de schermen bij Natura Docet. Ze ontmoeten echte wetenschappers. Zien restaurateurs aan het werk in een museum. En doen proeven in laboratoria.

VOOR IEDEREEN VAN 8 TOT 88 JAAR

Weekend van de Wetenschap is (bijna) geschikt voor alle leeftijden. Vanaf ongeveer 6 jaar kun je volop zelf ontdekken wat de wonderbaarlijke wereld van wetenschap en techniek allemaal te bieden heeft. Weekend van de Wetenschap is er om iedereen, van jong tot oud, op een toegankelijke manier inzicht te geven in de wereld van (natuur) wetenschap en technologie.

PROGRAMMA

11.00-16.00 uur Experimenten door SCIENCE on TOUR

Science on Tour is op zondag 3 oktober van 11 tot 16 uur aanwezig in museum Natura Docet met allerlei te gekke experimenten en verschillende verrassende natuurverschijnselen.

Met o.a. stikstofproeven, bliksemflitsen, een zweeftrein, gepolariseerd licht en een waterstofgenerator. Wil je deze, en meer experimenten meemaken? Kom dan naar Natura Docet.

 

12.00-13.00 uur Workshop FOSSIELEN GIPSEN

Het hele museum staat in teken van dinosauriërs. In deze workshop ga je als een echte paleontoloog met dinofossielen aan de slag. Je zoekt een mooie fossiel uit en maakt daar een afdruk van in klei. Daarna giet je de afdruk vol met gips. Je mag je fossiel meenemen

 

14.00-14.45 uur College Conservator Eric Mulder

Waarom heeft de slang geen poten?… of toch wel?

Slangen lijken op hagedissen en hebben een ruggengraat, net als wij. De meeste leven op het land. Tóch hebben ze geen poten, en dat is gek. Hoe zit dat nu precies?In zijn college op 3 oktober, 1400 uur, gaat conservator dr. Eric Mulder in op deze vraag, met medewerking van museumpython Loesje. Misschien gebruiken we een Röntgen apparaat… wie weet!

 

De hele dag worden er allerlei workshops, colleges en activiteiten aangeboden. Ook is de grote dinotentoonstelling te bezoeken. De activiteiten zijn gratis op vertoon van je entreekaartje van het museum. Geef bij de balie wel even aan dat je mee wilt doen aan de workshop/lezing. vol=vol

Entreeprijzen museum:
Volwassenen: € 12,00
Kinderen van 4 tot 18 jaar: € 8,50
Museumkaarthouders, fans en vrienden van het museum betalen: € 2,50 (toeslag dino-tentoonstelling)

Toelichting bij de experimenten van Science on Tour:

 • Gepolariseerd licht: Met een polarisatiefilter kunnen we ervoor zorgen dat alleen het licht dat op een bepaalde manier ‘gepolariseerd’ is doorkomt. In deze proef gaan we dat samen doen!
 • Stikstofproeven: Reacties van stikstof zijn spectaculair! Tijdens deze proef laten we zien hoe de stof reageert.
 • Zweeftrein: In Shanghai heb je treinen die boven de rails zweven. Maar hoe kan dat? Tijdens deze proef leggen we de principes van magnetisme en supergeleiding uit.
 • Van Der Graaf: Tijdens deze proef maken we bliksemschichten, stoten we haren af en laten we aluminiumbakjes vliegen aan de hand van statische elektriciteit.
 • Waterstofgenerator: Met de waterstofgenerator zetten we water om in waterstof, en weer terug. Dat doen we met behulp van energie dat opgewekt is met zonnepanelen.

Wil je deze experimenten zien en meer? Kom dan langs tijdens het Weekend van de Wetenschap!

« Terug naar overzicht