Weekend van de Wetenschap

Geplaatst op 6 oktober 2019
 • Datum:
  06/10/2019
 • Tijd:
  Gehele dag
 • Locatie:
  Natura Docet Wonderryck Twente
  Oldenzaalsestraat 39
  7591 GL Denekamp

Tijdens het Weekend van de Wetenschap kun je in wetenschapsmusea en science centers door het hele land wetenschappers ontmoeten. Bij Natura Docet Wonderryck Twente is dit Paula Harkes, onderzoeker op de Universiteit van Wageningen.

Op zondag 6 oktober om 13.30 uur is Paula Harkes onze Pop Up Wetenschapper!

De wondere wereld onder je voeten

Mijn naam is Paula Harkes en ik ben onderzoeker op de Universiteit van Wageningen. Ik werk al een tijdje met grond en al het leven dat er in woont. Eigenlijk is de grond een heel erg drukke plek waar een heleboel verschillende organismen met elkaar samen leven. Een bijzondere bewoner van grond is de nematode, een heel klein wormpje dat je met het blote oog bijna niet kunt zien, maar gelukkig met een microscoop wel!

In het weekend van de wetenschap vertel ik graag over de ondergrondse wereld waarin nematoden leven en in het bijzonder waarom zo’n heel klein wormpje toch zo belangrijk kan zijn. Maar we gaan ook kijken naar hoe zo’n nematode er nu eigenlijk uit ziet en misschien kunnen we ook nog wel andere beestjes in de bodem vinden. Daarnaast gaan we testen wat de verschillen zijn tussen grond uit een bos en grond van de boerderij. En hoeveel weet jij eigenlijk al over de bodem?

Met:

 • een interactieve lezing over haar onderzoek met live projectie van webcam/binoculair
 • zelf beestjes bekijken onder een binoc vanuit een tullgren trechter
 • pH van de grond meten met lakmoespapier en vervolgens het verschil in bodemleven zien
 • nematoden bekijken onder een microscoop
 • een quiz;  wie leeft er in de bodem

Het ‘Weekend van de Wetenschap’ is een landelijk evenement voor wetenschap en technologie, dat plaatsvindt in het eerste weekend van oktober. Onderzoekinstituten, universiteiten en musea openen op hun deuren voor het grote publiek om live wetenschap en technologie te beleven.

Met dank aan VSC pop-upwetenschapper

« Terug naar overzicht