Erve Kuiper

VVV/Tourist Info Tubbergen

VVV/Tourist Info Oldenzaal

Steenfabriek De Werklust, Losser

Erve Huiskes, Deurningen

't Vossenveen, Albergen

De Watermolen Bels, Vasse

De Molenhof, Weerselo

Openlucht Museum, Ootmarsum

Arboretum Poortbulten, De Lutte

Natura Docet Wonderryck, Denekamp

Arrangement ‘Oude Glorie’

Arrangement ‘Oude Glorie’

Ontdek het mooie dat Losser, Oldenzaal en omstreken te bieden heeft. Bezoek Steenfabriek de Werklust, Erve Huiskes en het historische centrum van Oldenzaal waar u de oude historie beleeft. Beklim de St. Plechelmusbasiliek en wandel door Arboretum Poortbulten. Een dagvullend en afwisselend programma.

Programma:

 • Het ontvangst vindt plaats bij Steenfabriek de Werklust met een kop koffie of thee en een plak Twentse krentenwegge. Tijdens deze versnapering wordt er uitleg gegeven over de oude Steenfabriek. Met een ritje in de smalspoortrein wordt u over het terrein geleid. Aanschouw met eigen ogen de historische productiemiddelen en de waardevolle ringoven.
 • Via een mooie fietsroute door het Twentse coulisselandschap komt u bij Erve Huiskes, een oude Twentse Erve waar het verhaal van Het Hulsbeek wordt verteld. Op Erve Huiskes wordt een kop koffie of thee gedronken. Indien gewenst kan Frits u alles vertellen over Erve Huiskes.
 • Na een korte fietstocht arriveert u in het Historische centrum van Oldenzaal. Onder leiding van een gids wordt de St. Plechelmusbasiliek beklommen. Tijdens deze rondleiding wordt er veel verteld over de historie van Oldenzaal en kan er genoten worden van het mooie uitzicht over de Historische stad.
 • In Oldenzaal zijn diverse mogelijkheden om een lunch te nuttigen.
 • Na de lunch wordt de fietstocht voortgezet naar De Lutte. Hier wordt een bezoek gebracht aan Arboretum Poortbulten. In het Arboretum kan een wandeling gemaakt worden langs 1000 verschillende boomsoorten. Een unieke leerschool voor de natuur. Kinderen kunnen hier een leuke speurtocht doen.

Uiteraard kunt u het arrangement naar wens verder uitbreiden. Bekijk hieronder enkele mogelijkheden!

Duur: 6 uur                               KM: 45

Prijs €27 per persoon  (vanaf 10 personen, inclusief):

 • Ontvangst in de Steenfabriek met koffie/thee en krentenwegge
 • Entree en ritje met de smalspoortrein
 • Kop koffie of thee bij Erve Huiskes
 • Beklimmen St. Plechelmusbasiliek o.l.v. een gids
 • Wandeling en evt. speurtocht Arboretum Poort Bulten
 • Landschappelijke fietsroute

Extra bij te boeken (exclusief):

Vervoer                                                       Lunch                                            Diner

Fiets(en)                                                       Lunch, keuze                                   Tapas

Elektrische fietsen                                       High tea                                           Dinerbuffet

Scooter / Solex                                             Lunchbuffet                                     3-gangen keuze diner

Nostalgische bus (groepen)                                                                                  Barbecue

Vooraf reserveren gewenst. Klik hier om te reserveren. 

 

Extra informatie over de te bezoeken locaties

 Steenfabriek de Werklust (Vlinderpunt)

Langs de weg Oldenzaal-Losser duikt de fabriek plotseling op. De ringoven met in het midden de circa 45 meter hoge schoorsteen. De locatie is ook al zo uitzonderlijk. De meeste steenfabrieken zijn te vinden langs de kleirijke rivieren. Een rivier is echter in geen velden of wegen te bekennen. Het unieke van de steenfabriek is dat alle onderdelen nog aanwezig zijn. Van de kleigroeve tot de ringoven, waaruit het uiteindelijke product te voorschijn kwam. Hierin schuilt de potentie van het complex. De Werklust is door zijn compleetheid en authenticiteit een uniek monument van bedrijf en techniek. Ook Monumentenzorg is deze mening toegedaan. In 1999 is het totale complex aangewezen als Rijksmonument.

Erve Huiskes (Vlinderpunt)

Erve Huiskes is een oude Twentse Erve die dienst doet als ontmoetingsplaats Er zijn diverse activiteiten op Erve Huiskes: wandelen, fietsen, varen, gewoon lekker bezig zijn in en om de boerderij en natuurlijk een lekker kopje koffie drinken. Erve Huiskes is dé ontmoetingsplek waar het verhaal van het hulsbeek en de beekdalen en essen kan worden beleefd.

Historisch Centrum Oldenzaal (Vlinderpunt)

Welkom in Oldenzaal, de glimlach van Twente! Deze gemeente in Noordoost-Twente kemerkt zich door de vele feesten en evenementen zoals de Boeskool is Lös. Boeskool is de Twentse benaming voor witte kool, een product waar Oldenzaal in vroegere dagen bekend om stond. Bezoek in Oldenzaal onder andere de Sint-Plechelmusbasiliek (niet alle dagen geopend) uit de 12e eeuw en Museum Het Palthe-Huis.


Arboretum Poortbulten (Vlinderpunt)

Een wandelgebied en een unieke leerschool van de natuur, dat is het parkachtig aangelegde Arboretum Poortbulten. Ongeveer 2.500 inheemse en uitheemse bomen en heesters, verdeeld over 1.000 verschillende soorten, meestal voorzien van een informatiebordje. U vindt in het Arboretum een oase van rust met onder andere in Nederland onbekende bomen. Elk jaargetijde heeft zijn eigen charme. Arboretum Poortbulten heeft een oppervlakte van 19 hectare waarvan het Arboretum 8,6 hectare in beslag neemt.